בכל שאלה: 052-6135807

 

 

 

 

 

המלצות לנשנשן המצוי

גאיה פינקל, תזונאית קלינית הוליסטית

 

למי לא קרה שהוא מוצא את עצמו עובד מול המחשב, לומד לאיזה מבחן, יושב מול שולחן גדוש בכל טוב, קורא מאמר או סתם גולש באינטרנט, ולידו יושבת לה בנחת, איזה שקית ביגלה, שאריות אוכל או חטיף אחר. והיד, במין התנהלות אוטומטית שכזו מושטת לה לשם, מפשפשת בשקית וחוזרת הלוך ושוב לפה, ואופססססס בלי לשים לב, השקית נגמרת ויש כבר תחושה של "אוף, אכלתי יותר מידי".

 

זה קורה לכולנו, זה נורמלי, זה אנושי. אבל עולה לנו ביוקר. על חוסר תשומת לב משלמים, ולפעמים משלמים באיזה קילו שניים עם יש מעט מבחנים. אבל אם נכנסו לתקופת מבחנים ארוכה, או שזוהי שגרת חיינו, לא זזים מהכסא ומנשנשים....המחיר עלול להיות יקר אף יותר ומצטבר.

 

באופן עקרוני עדיף לא לנשנש. לגוף טוב לאכול עד שובע וכשמתעורר רעב נוסף לאכול שוב. בצורה זו הגוף מקבל כל הזמן את מה שצריך ויודע לעכל ולשרוף את זה בצורה מיטבית. נשנוש זו אכילה לא בריאה, כיוון שהאוכל טרם התעכל בקיבה ואנחנו מכניסים עליו אוכל טרי נוסף, יש תסיסה של מרכיבי המזון והאוכל מתעכל פחות טוב.

הנשנוש נובע משעמום, מהצורך בהתעסקות, מארוחות לא מסודרות, מרגשות לא נעימים, מחוסר תשומת לב, מכל הסיבות הלא נכונות לאכול. אם ננסה לשים לב, ונברר עם עצמינו האם אנו בכלל רעבים? ונזהה שאנו לא רעבים, יהיה לנו יותר קל לוותר על האוכל המיותר. כל אוכל שנכנס אלינו לגוף שאנו לא רעבים מתיישב לנו בצמיגי השומן ותוקע יתד עמוקה.

 

אז מה אפשר לעשות?

 

  1. בוא נתחיל בכך שכדאי שיהיו לידך מים. רצוי שיוגשו בצורה אסטטית ומזמינה. למשל אפשר לשתות אותם בקש, אפשר לשים קרח, פלח לימון או פלח תפוז לתת להם טעם מיוחד או אפילו נענע, או פשוט בכוס שמאוד אוהבים. הם צריכים להיות זמינים, לידך, מולך, עלייך ומצדדיך. ככה הסיכוי שתשתה יותר, יעלה.

 

  1. שנית, חשוב מאוד לא למשוך רעב קל ולהגיע למצב מורעב. מה שקורה שאנשים מתחילים להתעסק במשהו כמו עבודה, לימודים... ושוכחים את הזמן, ולא רוצים לבזבז את זמנם היקר על לקום ולאכול(אומרים לעצמם עוד רגע) ואז מצטבר לו איזה רעב גדול יותר, הרעב הזה הוא כבר ישות חזקה ואסרטיבית שדורשת אוכל, אבל לא סתם אוכל בדרך כלל היא רוצה פחמימות פשוטות. וכבר אין לה שום סבלנות לחכות היא רוצה את האוכל ועכשיו. כאשר אנו רעבים מאוד, לגוף יש צורך באנרגיה מידית, וכך קורה שהעדפות שלנו נוטות להיות פחמימתיות. כמו חטיפים, ביגלה, לחם, פריכיות, ממתקים וכדומה. אם היינו קמים לאכול כשהתעורר לו הרעב הראשוני- היינו מכינים לנו איזה ארוחה קלה ובריאה ויכולים לחזור לעיסוקינו רגועים. סיבה חשובה נוספת לא להיות רעבים היא המנהג הידוע שבעבודה תמיד מציעים לנו לאכול, מישהו חזר מחו"ל הביא שוקולדים(מאוד נחמד מצידו באמת:)) ואם לא היינו רעבים באותו הרגע, אולי יהיה לנו הכוח לסרב בנימוס ולומר:"לא תודה אני לא רעב, אבל אני ממש מודה לך שהצעת, באמת תודהJ!".

 

  1. מה לאכול? אם זו ארוחת הצהריים, רצוי להתארגן אלייה מראש. כלומר לבשל בין פעם לפעמים בשבוע ושיהיה אוכל זמין במקרר, שניתן לשים לנו צלחת ולחמם. למשל חזה עוף או דג בתנור עם תוספת של מספר כפות אורז מלא או קוסמת או שעועית אדומה ולידם ירק טרי חתוך/סלט. ירקות מבושלים, מרק עשיר, ירקות בתנור, קטניות לכל סוגיהם. שילוב של קטניה (שעועית,עדשים, אפונה, גרגרי חומוס, טופו בשילוב של פחמימה נותן לנו חלבון מלא וניתן לדלג על הבשר, שמכביד על הקיבה ועלול לגרום לעייפות) בכל מקרה לא כדאי לאכול ארוחה כבדה, ארוחה גדולה תעייף אותנו.

 

 

  1. אם כבר אז כבר. ירקות טריים. הירקות מספקים לנו ויטמינים מינרלים וסיבים תזונתיים. ומה שחשוב לא פחות הם מספקים לנו אוביקט לעיסה. הנשנוש ע"פ רוב דורש משהו ללעוס ולהתעסק איתו, לכן ירקות חתוכים או סלט, מאפשר לנו לעיסה שמרגיעה את הצורך הזה. לעצלניים שבינינו לא חיבים להכין סלט מושקע, בהחלט אפשרי לקחת מלפפון/עגבניה או ירק אחר בשלמותו ולחתוך אותו בצלחת לעיגולים גדולים. ירק בארוחה מגביל את הכמות שאנו אוכלים מהפחמימה, וככה מסייע לנו לאזן את האכילה. ירק מבושל פחות משביע בד"כ ולועסים אותו פחות.

 

  1. סלטים. מאוד כדאי שיהיה גם  סלט שיעמוד במקרר מוכן. יש לא מעט סלטים שיכולים לעמוד מספר ימים במקרר ואז אין צורך להתעסק בכל ארוחה להכינם, כשהנגישות עולה כך גם הסיכוי שנאכל אותם, עולה. למשל סלט כרוב. כרוב הוא ירק נהדר, השייך למשפחת המצליבים הידועים בתכונתם מונעת הסרטן ולוחמים הרדיקלים החופשים.

 

 

  1. לארוחת ביניים ניתן לאכול יוגורט ביו עם חצי כוס קורנפלקס דגנים מלאים או פרי חתוך עם מספר שקדים טריים, גמבה עם גבינת עיזים  5% או פריכיות אורז עם גבינה רזה וירקות או מרק או כוס גרגרי חומוס עם מעט שמן זית...

 

  1. רצוי להגדיר לעצמינו הפסקות מסודרות. אנשים שמאפשרים לעצמם הפסקה, הלמידה או העבודה יהיו הרבה יותר אפקטיבים. כיוון והריכוז נגמר מתישהוא. ברגע שהצבנו לעצמינו דד ליין עד ההפסקה המיוחלת נלחיץ את עצמינו, ונהיה יותר יעילים. אבל  אם כל היום לפנינו, סביר להניח שרבים מאיתנו ימרחו אותו בדרכים שונות ומגוונות. הפסקה יעילה ומומלצת היא לארוחת צהריים, ערב ולארוחות הביניים

 

  1. ספורט מעורר אותנו ממריץ את הדם, משפר את המצב רוח, משפר את קליטת החמצן במוח – את הריכוז, אחריו נהיה הרבה יותר רגועים, אנרגטיים ומרוכזים. ספורט אינו בזבוז זמן הוא השקעה מצוינת לעבודה יעילה!!!ניתן לעשות סיבוב הליכה ניתן לעלות ולרדת קצת במדרגות. ניתן לעשות כפיפות בטן או ידיים- ועכשיו בחורף זה גם מחמם. להימנע מהפסקות קפה וסיגריה שאינם תורמים לבריאות ומעודדים אכילת שטויות.

לסיכום, הרגלי צריכה נכונים כמו ארוחות מסודרות, שתיית מים, ספורט, הכנת  האוכל מראש יכולים להוות תרופה למנשנש המצוי.

 

 

 


המאמר מצא חן בעינייך? יש לך שאלה? הערה? מעונינת לשמוע פרטים על תהליך ליווי אישי? את מוזמנת להשאיר לי שם וטלפון ואחזור אלייך בהקדם:)