אז מה חגגת השנה – את חג החלבון או את חג הדלקת?
חג השבועות, שבעבר היה חג של ביכורים, חיטה ורגבי אדמה – הפך לאחד החגים המאתגרים ביותר מבחינה תזונתית.
עבור רבים הוא הפך לשולחן חגיגה של גבינות, פסטות, פשטידות, מאפים, עוגות שמנת – ותחושת כבדות שמתחילה לפעמים עוד לפני הביס הראשון.
מצד אחד, יש מי שרואים בשבועות את חג החלבון – חגיגה של סידן, B12 ותחושת שובע מזינה.
מהצד השני, יותר ויותר אנשים חווים את החג כמעין חג דלקתי – כזה שמשאיר אחריו תחושת נפיחות, ערפול, כאבי בטן או החמרה של תסמינים כרוניים.
אז למה בעצם זה נחשב "דלקתי"?
מוצרי חלב מן החי, ובעיקר אלה המעובדים והשומניים יותר, מכילים כמה רכיבים שיכולים להיות בעייתיים:
קזאין – חלבון חלב שבפועל קשה לעיכול עבור רבים, במיוחד אם מערכת העיכול רגישה או חלשה.
לקטוז – סוכר החלב. אצל חלק גדול מהאוכלוסייה אין מספיק מהאנזים שמפרק אותו (לקטאז), וזה מוביל לנפיחות, גזים ולעיתים גם שלשול.
שאריות הורמונליות – פרות בחקלאות תעשייתית מייצרות חלב במצבים פיזיולוגיים שאינם טבעיים, לעיתים תוך קבלת תוספים הורמונליים. שאריות אלה עלולות להשפיע על המערכת האנדוקרינית שלנו – גם אם בעדינות.
השילוב הזה יוצר עומס על מערכת העיכול, ולעיתים משפיע גם על המערכת החיסונית. אנשים מדווחים על תחושת כובד, כאבי פרקים, גודש באף, עייפות מתמשכת, החמרה של אקזמה, החמרה של תסמונת מעי רגיז או יצירת מעי דליף.
אז למה בכל זאת יש מי שחוגגים את "חג החלבון"?
כי לא הכל שחור ולבן.
מוצרי חלב, במיוחד כשהם איכותיים ונצרכים במידה, מכילים גם רכיבים תזונתיים חשובים:
חלבון איכותי – שמתפרק לחומצות אמינו חיוניות, תומך בבניית שריר ובתחושת שובע.
סידן – חשוב לבניית עצם ותחזוקתן, במיוחד לנשים.
ויטמינים חיוניים – כמו B12, A, ויטמין E ויטמין D, ועוד – בהתאם לסוג החלב ומידת ההעשרה שלו.
מינרלים חיונים – ברזל, אבץ, כולין, זרחן יוד…
יש אנשים שגופם מתמודד היטב עם מוצרי חלב – הם לא חווים תסמינים, העיכול תקין, התחושה טובה. במקרים כאלה, מוצרי חלב יכולים להשתלב בתזונה מגוונת ומאוזנת, אולי במינונים מסוימים ולא בהגזמה.
אז מה אני חוגגת?
אני לא כאן כדי להחליט בשבילך – אלא כדי לשאול אותך בעדינות:
איך הרגשת בגוף שלך אחרי החג?
מה גרם לך להרגיש קלילה, שמחה, רגועה? ומה אולי השאיר אותך מנופחת, עייפה או לא נינוחה?
בסופו של דבר, התשובה לא יושבת על השולחן – אלא בתוכך.
כי בריאות זה לא רק מה שנחשב "בריא", אלא מה שעושה לך טוב בפועל.
ואם את מרגישה שאת לא יודעת מה עושה לך טוב, ובא לך להעמיק בקשר שלך עם האוכל ועם הגוף –
ללמוד איך להקשיב למה שעושה לך טוב באמת, גם כשיש סביבך אינסוף גירויים –
אני מזמינה אותך להצטרף ל**"לאכול בשקט"** – קורס דיגיטלי עדין, עמוק ונגיש
שמלמד אותך לווסת אכילה ממקום של הקשבה וחיבור, ולא מתוך מאבק או שליטה.
לפרטים נוספים לחצו כאן