הבננה היא פרי טרופי אקזוטי. מבחינה בוטנית הבננה מוגדרת כ"עשב". מקור עץ הבננה בהודו-מלזיה. לבננה זנים רבים. אוכלים אותה חיה, ניתן לבשלה, לקלות אותה ולטגן אותה ולהוסיף אותה למשקאות שונים ולגלידות. מעבר לטעמה הטוב ולמתיקותה שמגיעה מהסוכר(העמילן בבננה שהבשילה הופך לסוכר), היא בעלת יתרונות תזונתיים רבים. הבננה עשירה באשלגן, ויטמין סי(בבננה אדומה יש יותר), מגנזיום, ויטמין B 6 , חומצות אמינו חיוניות- כאלה שהגוף לא יכול לסנתז לבד, פיטוכימיקלים סיבים תזונתיים, מינרלים וויטמינים. הפיטוכימיקלים הם נמצאים בפיגמנטים של הצבע, ויש להם אפקט של נוגדי חמצון, מאטים תהליכי הזדקנות ומפחיתים סיכון למחלות כרוניות ולמחלות דלקתיות. בננה היא גם טעימה גם מזינה!

בננה מכילה המון אשלגן!!! 358 מ"ג ל100 גרם. האשלגן (potassium) הוא מינרל חשוב וחיוני להישרדותו ולתפקודו של כל תא חי. בין תפקידיו שמירה ואיזון החומציות בגוף, תפקוד תקין של דפנות התאים שלנו תפקוד מערכת העצבים, והשרירים, כולל שריר הלב, משמש קו-פקטור בתפקוד אנזימים שונים ומשפיע על חדירות חומצות אמינו אל תוך התאים. חיוני בשמירה על לחץ דם תקין-ויסות הנתרן בגוף, מניעת התיבשות,עידוד יצור אינסולין,אחראי לתפקודם של אנזימי עיכול ושמירה על רמתם. האשלגן חיוני גם לשמירה על רמה מיטבית של אנרגיה, לבריאות תאי העצב, לכיווץ השרירים, לפעילויות ספורטיביות ולמגוון של פעילויות אחרות.

*רמת אשלגן תלוייה ברמה של מגנזיום מספקת בגוף, ללא מגנזיום התאים אינם מסוגלים לשמור על האשלגן. בננה עשירה במגנזיום 27 מ"ג/100 גרם. מחסור באשלגן יכול להיווצר מנטילת תרופות מסוימות כמו משתנים או אספירין, מהקאות או שלשולים מרובים, הזעה מרובה, או עיבוד המזון. ההמלצה היא צריכה של כ 4700 מג אשלגן ליום.

יתרונות בריאותיים:

הבננה מסתבר עשוייה לסייע במצבי רוח ירודים. כיוון שמכילה חומצת אמינו טריפטופן. חומצה אמינית זו אחראית על יצור הסרוטונין הסרוטונין הוא הורמון הידוע כמשפר מצב רוח ומפחית לחץ. הבננה יכולה לסייע במצבים של לחץ דם גבוה. עקב כמות אשלגן מכובדת. בננה בינונית 130 גרם-מכילה 465 מג אשלגן. וכמובן כמו שאר הפירות כמעט ואינה מכילה נתרן. אין די בהקטנת צריכת המלח להורדת לחץ הדם, יש להשלים את הפעולה ע"י הגברת צריכת אשלגן.

הבננה יכולה לסייע למערכת העיכול במניעת עצירות. כמובן הבננה צריכה להיות בשלה. בננה שאינה בשלה יכולה לעודד עצירות. מומלצת כחטיף כושר אידאלי ומניעת התכוצויות- בננה ממוצעת מכילה כ120 קלוריות פי 2 מפרי בגודל סטנדרטי אחר. עקב תכולת סיבים ושומן נמוכה ותכולת אנרגיה גבוהה. היא מהווה חטיף אימון אידאלי. רצוי לקחת חצי שעה לפני האימון. חסר באשלגן יכול לגרום להתכוצויות שרירים, חולשת שרירים והצטברות חומצת חלב בגוף.

בננה מסייעת בהפחתת הצרבת, בזכות יכולת נטרול חומציות יתר של הקיבה. עצבנות ובעיות ריכוז- בננה מכילה חומצות אמינו וויטמיני בי שונים המסיעיים לאיזון מערכת העצבים.

בננה מקטינה סיכון לשבץ ע"י הויטמינים (ויטמין A, אלפא קרוטן, בטא קרוטן), האשלגן, נוגדי החמצון, הפיטוכימיקלים (הפיגמנטים שבפרי: לוטאין, זקסנטין), הפיטוסטרולים (תרכובת טבעית שמסיעת בהפחתת כולסטרול) והסיבים התזונתיים שבה(כל רכיבי הבננה).

תפקוד המוח– משפר את התפקוד של המוח ע"י האנרגיה וחמצות האמינו. ניתן להוסיף בננה לארוחת הבוקר. למשל להוסיף קוביות בננה לדייסה או צלחת פירות עם אגוזים. חסר באשלגן יכול לגרום לתחושת בלבול.

הפרעות בשתן ואבני כיליה- מיץ מגזע הבננה משפר פעילות תפקודית של הכליות והכבד ובכך מקל על חוסר הנוחות של החולים בהפרעות במתן השתן. מסייע בהפרשת הרעלים לשתן. וכן נמצא כיעיל להסרת אבני כילייה כיס מרה וערמונית. כאשר רמת האשלגן נמוכה, קטנה כמות הציטרט בשתן. תפקיד הציטרט למנוע היווצרות אבני כילייה.הבננה מסייעת גם במניעת אוסטואופורוזיס, בהקלה על גירוי העור מעקיצות יתוש, ולהתאוששות מהנגאובר. בתזונת Raw Food יש אנשים שאוכלים גם 30 בננות ליום…כן יש כזה דבר!

אבל מי שצורך תזונה רגילה יותר כדאי שידע שיחד עם יתרונותיה הרבים הבננה כמו שאר הפרות מכילה גם לא מעט סוכר!!! בבננה ממוצעת יש כ6 כפיות סוכר. לעומת פרי רגיל שמכיל 2-4 כפיות סוכר. הבננה מכילה פרוקטוז( שספיגתו מהירה במיוחד) בכמות גבוהה, עודף פרוקטוז עשוי לגרום לעלייה בשומני הדם (טריגליצרידים).

הבשלה והבחלה

את הבננה כדאי לאכול בשלה. הבשלה היא תהליך המתרחש בפירות ובירקות, המהווה את המעבר בין היותם בוסר לבין היותם ראויים למאכל. בשלב זה הופכים הפירות למתוקים יותר, פחות חומצתיים, פחות ירוקים ורכים יותר. השלבים בהבשלתו של הפרי מושפעים בידי הורמונים שונים. הורמון חשוב בתהליך ההבשלה של הפירות הוא ההורמון אתילן, סוג גז המופק על ידי צמחים מחומצת האמינו מתיונין.

במהלך תהליך ההבשלה נהרס הכלורופיל (נעלם הצבע הירוק), ובמקביל נוצרים פיגמנטים, המקנים לפרי או לירק את צבעו. בפירות בעלי עמילן, כגון בננות, חל פירוק של העמילן, תוך עלייה בריכוז הסוכרים, ובעיקר פרוקטוז וגלוקוז.

הבחלה
הבחלה היא תהליך שמביא להבשלה מהירה של פירות באמצעות חומרים כימיים. נהוג להבחיל בננות, תמרים, הדרים ועוד. מאחר שפירות בשלים אינם מתאימים בדרך כלל להובלה, מאחר שהם עלולים להירקב לפני הגעתם ללקוח, נקטפים הפירות לעתים בעודם בוסריים וממש לפני מכירתם, עוברים תהליך של הבחלה.

התהליך מתבצע במשך שנים רבות באמצעות גז אתילן (Ethylene). במספר ארצות מתבצע התהליך באמצעות סידן קרביד (Calcium carbide) שבתוספת לחות עובר תגובה כימית המשחררת גז אצטילן המאיץ את ההבחלה. גז זה עשוי להכיל ארסן (Arsenic) וזרחן (Phosphorus) ולכן תהליך זה אסור לשימוש ברוב מדינות העולם.

ניתן לשאול את הירקן שלעיתים יודע ולבקש ממנו להביא בננות שעברו הבשלה, לקנות ירקות אורגניים שם הפירות לא עוברים הבחלה. בכלל להעדיף אורגני. כדאי לדעת שרוב היתרונות התזונתיים שיש בבננה יש גם בעוד פירות וירקות. והפירות שלנו (האורגניים ללא התוספות) הם התזונה הכי בריאה. כי בכל הפירות יש ויטמינים, מינרלים, פיטוכימיקלים, פיטוסטרולים….אז אם אתם רוצים לשפר את הבריאות שלכם, תוסיפו לכם ירקות ופירות לתפריט:)

והנה לקראת הקייץ – קינוח סלט פירות כייפי וטעים וקל להכנה: (מתאים לכמה מנות)

2 בננות בשלות למחצה חתוכות לקוביות קטנות

1 כוס תותים חתוכים לקוביות קטנות

2 אפרסמונים חתוכים לקוביות קטנטנות

2 כפות פתיתי קוקוס

חופן גדול אגוזים קצוצים

מעט קינמון

חופן של צימוקים שחורים קטנים

2 כפות זרעי ציה טחונים

 

מערבבים ומגישים…בתיאבון